Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este endodonția?

Endodonția este o ramură a medicinei stomatologice care are ca scop depistarea și tratarea afecțiunilor de la nivelul interiorului dintelui, mai exact, a pulpei dentare.

 

Atunci când dintele este afectat sever și are mai mult decât o problemă de suprafață se ajunge la pulpa dentară, caz în care un tratament endodontic poate fi sigura soluție de salvare a acelui dinte.

 

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal, cum mai este cunoscut de către mulți pacienți, este privit de multe ori cu teamă de către cei care nu au suficiente informații. De aceea, este extrem de important să menționăm faptul că evoluția acestei ramuri face ca tratarea țesutului moale din interiorul dintelui să fie una extrem de eficientă, dar și fără ca pacientul să simtă durere sau disconfort.

 

În plus, beneficiul adus de acest tratament, acela de salvare a dintelui afectat, ar trebui să reprezinte un motiv extrem de important pentru ca orice pacient să acționeze cât mai rapid atunci când el sau medicul stomatolog depistează o problemă de această natură.

tratament canal constanta, alya medical center, stomatologie constanta, dentist constanta

Pulpa dentară pe înțelesul pacienților

Sub stratul dur al dintelui, numit dentină, există un țesut moale numit pulpă dentară. Aceasta este protejată de microbii existenți la nivelul cavității bucale de straturile anterioare, smalțul și dentina.

 

Atunci când aceste straturi dure sunt afectate, fie prin spargere, crăpare, fie de carii severe, microbii reușesc să ajungă la nivelul acestei pulpe, provocând infecții ce pot pune în pericol dintele.

 

Odată cu afectarea pulpei poate apărea sensibilitatea dentară la cald sau rece sau chiar dureri extrem de severe și persistente. Aceste manifestări sunt cauzate de faptul că la nivelul pulpei dentare se întâlnesc numeroase vase de sânge și nervi.

tratament canal constanta, alya medical center, stomatologie constanta, dentist constanta

Cum decurge tratamentul endodontic?

O altă denumire a acestei proceduri, la fel de cunoscută în rândul pacienților este omorârea sau scoaterea nervului.

 

Această acțiune este, de fapt, o primă etapă în procesul de salvare a dintelui, iar în termeni medicali este cunoscută ca devitalizarea dintelui, adică eliminarea nervului de pe canalul radicular.

 

O altă etapă este eliminarea completă a infecției existente pentru a preveni recidiva și a contribui la salvarea dintelui.

Abia după ce medicul s-a asigurat că și această etapă este complet realizată se poate trece la etapa finală a acestui proces, și anume, obturația de canal.

 

Această etapă finalizează procedurile anterioare și are ca scop sigilarea zonei astfel încât factori nocivi să nu mai poată acționa, evitând astfel reapariția infecției.

Cum depistăm necesitatea tratamentului endodontic

Cu toate că cea mai sigură metodă de depistare a problemelor care necesită tratament endodontic este consultul medicului stomatolog, există și semne care ar putea să atragă atenția asupra acestui aspect.

 

Dacă aveți chiar și cel mai mic dubiu din acest punct de vedere este bine să realizați cât mai rapid o programare pentru că depistarea cât mai rapidă a problemelor înseamnă și un tratament mai simplu, mai rapid și mai puțin costisitor decât atunci când problema se agravează.

 

Așadar, printre semnele care ar trebui să trimită orice pacient cât mai repede la un consult stomatologic se numără:

  • Sensibilitate ridicată la cald sau rece;
  • Durere persistentă și severă, mai ales în timpul masticației;
  • Apariția unui abces la nivelul gingiei;
  • Afectarea gingiei, de la inflamare, până la durere și înnegrirea acesteia.

tratament canal constanta, alya medical center, stomatologie constanta, dentist constanta

Este riscant tratamentul endodontic?

Evoluția medicinei dentare și, implicit a ramurii endodontice a făcut ca tratamentele să fie extrem de sigure, nedureroase, iar rezultatele de cele mai multe ori să fie cele așteptate.

 

Există însă și cazuri în care pot apărea diverse reacții care pot îngrijora pacienții, deși ele sunt normale. În aceste situații se încadrează următoarele:

  • Durere ușoară

Este normală în unele cazuri după procedură, apariția depinzând de fiecare organism în parte, dar se poate calma cu analgezice.

  • Afectarea procedurii

Aceasta ține strict de grija pacientului după o procedură reușită și de respectarea indicațiilor date de medic. Cele mai frecvente probleme apar când dintele abia tratat este utilizat în masticație înainte de finalizarea reconstrucției.

  • Necesitatea repetării tratamentului endodontic

În cazuri foarte rare se întâmplă ca tratamentul endodontic să eșueze din diverse motive.

 

Cu toate astea, soluția este simplă și nu trebuie să vă îngrijoreze deoarece medicul va repeta tratamentul endodontic eliminând și cauza care a dus la eșuarea tratamentului inițial.

Programează-te pentru o consultație și îndrăznește să zâmbești din nou!

Programează-te