Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este ocluzologia?

Ocluzologia reprezintă ramura medicinei stomatologice care are ca scop studierea morfologiei, fiziologiei și patologiei aparatului dento-maxilar pentru a putea menține un echilibru al acestui sistem.

 

Folosind termeni mai puțini medicali pentru ca fiecare pacient să înțeleagă exact care sunt problemele studiate de această specializare, putem spune că ocluzologia studiază echilibrul dintre forțele ce sunt distribuite pe ambele arcade.

ocluzologie constanta, stomatologie constanta, alya medical center, dentist constanta

Componentele aparatului dento-maxilar

Acest sistem la care ne raportăm are 3 componente principale:

  • Dinți

La nivelul acestora se studiază tipul de ocluzie și presiunea exercitată de fiecare arcadă.

 

  • Parodonțiu

Reprezintă sistemul de prindere al dinților și este format din os alveolar, gingie și membrană periodontală.

 

  • Sistem articular

Este componenta care întregește complexitatea aparatului dento-maxilar, cuprinzând articulația temporo-mandibulară, sistemul neuromuscular și ocluzia dentară.

ocluzologie constanta, stomatologie constanta, alya medical center, dentist constanta

Ce este disfuncția ocluzală?

Disfuncția ocluzală reprezintă un contact impropriu între dinții distribuiți pe arcada de sus și cei distribuiți pe arcada de jos.

 

În cazul unei ocluzii normale, dinții din partea de jos sunt acoperiți aproximativ un sfert din suprafață de dinții din partea de sus, iar molarii și premolarii se suprapun.

 

Orice abatere de la această distribuție se constituie într-o disfuncție ocluzală, afecțiune foarte importantă în stomatologie deoarece poate avea foarte multe consecințe.

ocluzologie constanta, stomatologie constanta, alya medical center, dentist constanta

Consecințe negative ale disfuncției ocluzale

Așa cum am menționat anterior, orice abatere de la normal poate provoca multe consecințe negative atât la nivelul sistemului dento-maxilar, cât și la nivelul întregului organism.

 

Însă, cele mai frecvente probleme provocate de disfuncțiile ocluzale sunt:

  • Slăbirea sau afectarea în timp a articulației temporo-mandibulare;
  • Probleme logopedice;
  • Dureri ale danturii care se pot extinde la nivelul întregului cap;
  • Sensibilitate dentară;
  • Dureri musculare până la nivelul mișchilor gâtului;
  • Afectarea dinților prin abraziune sau spargere;
  • Provocarea de afecțiuni ce pot duce până la pierderea danturii.

Tipuri de disfuncții ocluzale

În funcție de poziționarea componentelor din aparatul dento-maxilar, pot exista mai multe tipuri de disfuncții ocluzale sau malocluzii, cum mai sunt ele cunoscute.

 

Trebuie specificat că medicul stomatolog analizează aceste malocluzii pentru că există anumite tipuri care nu afectează în vreun fel și nu trebuie acționat asupra lor, dar există și cazuri în care corectarea este absolut necesară deoarece poate avea oricare din consecințele negative expuse anterior.

 

Astfel, s-a constatat că aproximativ 3 sferturi din populație suferă de un tip de malocluzie dintre următoarele existente:

  • Malocluzie de clasa I

Tipul I de malocluzie este și cel mai răspândit dintre toate, peste jumătate dintre tinerii de până în 17 ani confruntându-se cu această problemă.

 

Acest tip de disfuncție ocluzală este în cazul existenței dinților înghesuiți, aliniați incorect, asimetrici sau chiar poziționați impropriu în plan vertical.

 

În astfel de cazuri, mușcătura poate fi serios afectată putând chiar să determine lipsa contactului dintre dinți.

  • Malocluzie de clasa a II-a

Tipul al II-lea de malocluzie este într-adevăr mai puțin răspândit, dar totuși se manifestă la aproximativ un sfert dintre tinerii până în 18 ani. Acest tip de disfuncție ocluzală este și ea de două tipuri.

 

În primul caz, dinții de sus sunt orientați înainte, iar în al doilea, cunoscut și ca mușcătură inversă, dinții de sus sunt orientați spre interior. Trebuie specificat că acest tip de malocluzie poate provoca uzura prematură a danturii, dar și afectarea țesuturilor din jurul dinților.

  • Malocluzie de clasa a III-a

Acest tip de malocluzie se manifestă printr-o mușcătură incorectă, dificilă.

 

Acest lucru este cauzat de poziția dinților posteriori care nu corespunde de la o arcadă la alta, determinând chiar și întâlnirea incisivilor în loc de suprapunerea lor, cum ar fi corect.

ocluzologie constanta, stomatologie constanta, alya medical center, dentist constanta

Tratarea disfuncțiilor ocluzale

Pentru un tratament eficient există foarte multe soluții aplicabile de către medicul ortodont, dar acestea se pot stabili în funcție de fiecare caz clinic în parte.

 

Este foarte important ca aceste malocluzii să fie depistate cât mai repede, chiar de la vârste fragede pentru a evita apariția tuturor problemelor care pot apărea în aceste situații.

ocluzologie constanta, stomatologie constanta, alya medical center, dentist constanta

Programează-te pentru o consultație și îndrăznește să zâmbești din nou!

Programează-te