Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este odontoterapia?

Odontologia sau odontoterapia reprezintă o ramură a medicinei dentare extrem de cunoscută de către pacienți, deși de multe ori aceștia nu asociază procedurile cu această denumire.

 

Ea, de fapt, este cunoscută și ca terapia cariilor și are ca scop, așa cum îi spune și denumirea secundară, prevenirea, depistarea și tratarea cariilor și durerilor dentare.

 

Aceste dureri menționate anterior pot avea la bază și carii, dar uneori pot și produse de alte afecțiuni precum fracturi, uzuri severe sau distrofii ale dinților.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta, stomatologie cons

Caria dentară, cea mai uzuală afecțiune în rândul pacienților

Despre caria dentară cu siguranță că toată lumea are informații, iar studiile arată că aproximativ 91% din populație s-a și confruntat cu această problemă cel puțin o dată.

 

Caria dentară este o problemă ce afectează suprafața dură a dintelui, iar lăsată netratată poate ajunge la pulpa dentară, consecințele putând fi chiar severe.

 

Aceasta apare ca o cavitate ce afectează în primă fază smalțul și dentina.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta, stomatologie cons

Cum depistăm cariile?

Este extrem de important ca această afecțiune să fie depistată cât mai devreme posibil pentru a evita agravarea situației și ca tratamentul necesar să fie unul simplu, rapid și nu foarte costisitor.

 

În primă fază, cariile nu prezintă simptome asociate și pot fi localizate în zone vizibile sau mai puțin vizibile. Acest lucru arată că este extrem de important mersul la controlul stomatologic regulat, chiar dacă la o examinare acasă pare că nu există probleme vizibile.

 

Medicul stomatolog va face un consult mult mai amănunțit în care poate depista carii în faze incipiente.

În plus, acestea pot fi detectate foarte ușor cu ajutorul unei radiografii.

 

Dacă totuși nu ați ajuns la un consult stomatologic și o carie deja instalată a ajuns la dentină, primul semn care trebuie să îngrijoreze orice pacient este apariția sensibilității dentare.

 

Neglijarea cariei și în etapa menționată mai sus duce la agravarea ei și la afectarea pulpei dentare, stadiu în care, mai mult ca sigur va apărea durerea, deoarece pulpa dentară are în componență vase de sânge și nervi.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta

Cauze ale apariției cariilor

Producerea distrugerii straturilor dentare de suprafață are cauze variate, dar pentru conștientizare și evitarea celor mai multe dintre ele, menționăm cele mai importante cauze care favorizează apariția cariilor:

  • Igiena necorespunzătoare;
  • Consumarea unor alimente sau a unor băuturi necorespunzătoare;
  • Dinți malpoziționați care îngreunează igiena;
  • Lipsa igienei profesionale periodice;
  • Gustările dese.

Toate aceste obiceiuri nocive favorizează apariția și menționerea plăcii bacteriene care stă la baza atacului asupra danturii și formării cariilor.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta

Soluțiile pentru tratamentul cariilor dentare

Cea mai comună metodă de restabilire a esteticii și funcționalității dinților afectați de carii dentare este reprezentată de obturații, cunoscute de către pacienți sub denumirea de plombe.

 

Aceste obturații reprezintă restaurări protetice din diverse materiale, aplicate după curățarea și îndepărtarea totală a zonei afectate de carie.

 

Pe lângă faptul că aceste obturații vin cu avantajul de a avea culoarea dintelui natural și de a fi modelate pentru o reconstrucție care să imite perfect forma inițială, au în plus și alte beneficii precum: aderență mare, rezistență, duritate, biocompatibilitate.

 

În funcție de fiecare caz clinic în parte, de cerințele pacientului și de materialul folosit, obturațiile pot fi de mai multe tipuri.

Printre cele mai utilizate sunt:

 

  • Obturații din amalgam;

 

  • Obturații din rășini compozite;

 

  • Obturații din ionomeri de sticlă;

 

  • Obturații din aliaje de aur;

 

  • Obturații inlay și onlay.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta, stomatologie cons

Tratamentul hipersensibilității

Odontoterapia, pe lângă depistarea și tratarea cariilor, vizează și tratamentul adresat dinților cu hipersensibilitate. 

 

Acest tip de durere poate apărea și fără ca dintele să fie afectat de o carie sau o leziune, iar problema care stă la bază este expunerea nervilor la mediul exterior.

 

Astfel, tratamentul vizează limitarea acestui contact cu mediul exterior și se realizează prin intermediul aplicării a diverse substanțe de desensibilizare sau sigilare în cadrul cabinetului medicului dentist.

carii dentare constanta, tratament carii constanta, alya medical center constanta, stomatologie cons

Programează-te pentru o consultație și îndrăznește să zâmbești din nou!

Programează-te