Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este paradontologia?

Paradontologia este acea ramură a medicinei dentare care se focusează pe studierea, depistarea și tratarea problemelor care afectează sistemul de susținere al dinților, sistem numit parodontiu care este responsabil cu fixarea lor în osul maxilar.

 

Aceste probleme sunt cunoscute sub denumirea de boală parodontală, iar pacienții o cunosc mai des sub denumirea de paradontoza sau parodontoza.

parodontologie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, tratament parodontoza constanta

Ce este parodontoza?

Parodontoza reprezintă o afecțiune gingivală provocată de bacteriile din cavitatea orală.

 

Aceasta debutează de cele mai multe ori cu simptome ușoare, uneori insesizabile și evoluează extrem de rapid până la pierderea danturii.

 

Aceasta evoluție severă și consecințele la fel de grave fac din această afecțiune una extrem de importantă în medicina dentară, având parte de studiere intensă și evoluția continuă a tratamentului.

parodontologie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, tratament parodontoza constanta

Cauzele apariției și evoluției parodontozei

Chiar dacă am specificat anterior că bacteriile stau la baza bolii parodontale, studiile arată că există mai mulți factori favorizanți ai acestei afecțiuni.

 

Fiind o afecțiune de interes major atât pentru medici, dar mai ales pentru pacienți, am ales să prezentăm principalele cauze care favorizează instalarea și evoluția acesteia:

  • Cauze mecanice

Acțiunea degradantă a anumitor factori exteriori este și ea unul din factorii favorizați ai acestei boli.

 

Prin acțiune degradantă ne referim la o presiune necorespunzătoare aplicată constant asupra țesutului gingival, cum sunt inclusiv lucrările protetice realizate necorespunzător.

  • Cauze fiziologice

Anumiți factori cauzați de diverse stări și schimbări ale organismului sunt deseori răspunzători pentru apariția acestei boli, de multe ori cu o evoluție mai rapidă în astfel de cazuri.

 

Printre aceste stări care pot influența boala parodontală se numără pubertatea, sarcina sau menopauza.

  • Cauze bacteriene

Placa dentară se încadrează printre cei mai importanți factori care determină apariția bolii parodontale, afectând grav sănătatea gingivală.

  • Cauze de sănătate generală

Sănătatea precară sau existența unor afecțiuni generale ale organismului pot, deasemenea să stea la baza declanșării și evoluției parodontozei. Printre exemple putem specifica boli precum diabetul, boli imunitare sau anemia severă.

  • Obiceiuri nesănătoase

Și felul cum ne îngrijim dantura, dar și multe alimente sau obiceiuri nesănătoase pot avea consecințe nefaste asupra sănătății orale.

 

În această categorie putem menționa următorii factori: igiena incorectă, tutunul, cariile netratate, stresul, etc.

Simptome ale parodontozei

Chiar dacă uneori este asimptomatică la început, odată cu evoluția această afecțiune are simptome care nu trebuie neglijate, fiind extrem de util să se acționeze cât mai devreme deoarece fiecare stadiu al bolii necesită o intervenție de o complexitate direct proporțională cu gravitatea bolii.

 

Din acest motiv, am ales să prezentăm o listă cu principalele simptome ale bolii, la apariția cărora orice pacient ar trebui să se prezinte cât mai urgent la medicul parodontolog:

  • Gingii roșii, umflate, inflamate sau retrase;
  • Senzație de durere la mestecarea alimentelor;
  • Îndepărtarea gingiei de dantură;
  • Respirație neplăcută persistentă;
  • Sângerare/ durere la periaj;
  • Dinți mobili sau sensibili.

 

Indiferent cât de mult a avansat parodontoza este important să nu se mai amâne momentul, existând soluții diverse pentru fiecare etapă a bolii.

parodontologie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, tratament parodontoza constanta

Programează-te pentru o consultație și îndrăznește să zâmbești din nou!

Programează-te