Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară reprezintă sectorul medicinei stomatologice care are ca principal scop menținerea sănătății cavității orale prin intermediul unor acțiuni care previn atât apariția cariilor, cât și a altor afecțiuni.

 

Profilaxia dentară este cunoscută de către pacienți și sub denumirea de prevenție, venind cu nenumărate beneficii pentru aceștia. Este foarte important de menționat că principalul avantaj al acestei ramuri este acela financiar, costurile pentru prevenirea afecțiunilor fiind reduse față de cele necesare pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

 

În plus, beneficiul unei danturi sănătoase, dar și efectele benefice asupra întregului organism, ar trebui să fie și ele considerate avantaje extrem de importante pentru pacienți.

profilaxie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, alya medical center

Beneficiile prevenției afecțiunilor dentare

După cum am specificat anterior, beneficiile profilaxiei dentare sunt multe și extrem de importante  pentru pacienți. Cu toate acestea, mulți nu sunt conștienți de acestea, de aceea am ales să punctăm avantajele esențiale:

  • Depistarea la timp a afecțiunilor dentare minore

Controalele regulate ce fac parte din ramura profilaxiei dentare fac ca instalarea unor afecțiuni minore în fază încipientă să fie descoperite înainte de a se agrava, necesitând tratamente ușoare care au costuri scăzute.

 

  • Evitarea celor mai frecvente afecțiuni ale țesuturilor

Bolile gingivale sunt unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale cavității orale care pot duce la probleme extrem de grave, însă, prin intermediul procedurilor profilactice acestea pot fi prevenite.

 

  • Evitarea afecțiunilor dentare

Există numeroase afecțiuni ce pot afecta direct dantura, printre cele mai frecvente fiind cariile dentare. Cu ajutorul acțiunilor de prevenție, toate acestea pot fi evitate.

profilaxie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, alya medical center

  • Înlăturarea factorilor care pot produce afecțiuni ale cavității orale

Principalul factor care duce la producerea de afecțiuni ale cavității orale este placa bacteriană, responsabilă pentru cele mai multe probleme. O bună igienă orală la domiciliu alături de igienizări profesionale regulate fac ca placa bacteriană să fie îndepărtată, eliminând riscurile asociate acesteia.

 

  • Îmbunătățirea aspectului danturii

Procedurile profilactice ajută și la menținerea și îmbunătățirea aspectului danturii, aceasta devenind mai albă, mai îngrijită, mai strălucitoare.

  • Prevenirea halenei

Îndepărtarea plăcii bacteriene prin intermediul curățării profesionale face ca respirația să fie una proaspătă, prevenind apariția halitozei.

 

  • Reducerea costurilor alocate tratamentelor stomatologice

Îngrijirea constantă și tratarea afecțiunilor încă din stadii incipiente ajută la prevenirea apariției unor afecțiuni mai grave, fapt ce duce la reducerea costurilor alocate unor tratamente complexe.

Proceduri profilactice

Scopurile profilaxiei dentare sunt realizate prin intermediul mai multor proceduri simple și nedureroase pentru pacienți.

 

Printre acestea, cele mai importante sunt:

 

  • Îngrijirea cavității orale la domiciliu

Acesta este primul pas al profilaxiei, felul cum este realizată igiena orală acasă. Este extrem de important ca în completarea procedurilor realizate de către medicul stomatolog să se respecte cu strictețe principiile unei igiene orale corecte: spălatul pe dinți de 2 ori pe zi conform recomandărilor medicului, folosirea aței dentare, folosirea apei de gură.

 

  • Controlul periodic

În continuarea primului pas, o importanță la fel de mare o au controalele regulate de 2 ori pe an. Importanța acestora este dată de faptul că în cadrul controalelor se pot descoperi afecțiunile dentare recent apărute și pot fi tratate înainte de agravarea lor.

  • Detartraj, periaj și airflow

Pachetul de igienizare completă este recomandat cu aceeasi frecvență ca în cazul controlului periodic, de 2 ori pe an.

 

Prin intermediul acestor proceduri se realizează îndepărtarea plăcii bacteriene care este principalul factor în cazul producerii a numeroase afecțiuni dentare.

 

Cu ajutorul procedurii finale de airflow sunt îndepărtate și colorațiile inestetice ale dinților, rezultatul fiind o dantura estetică și sănătoasă.

 

În plus, aceste proceduri îmbunătățesc și protejează și sănătatea gingiilor, expuse la numeroase probleme din cauza plăcii bacteriene.

profilaxie constanta, stomatologie constanta, dentist constanta, alya medical center

Pe lângă aceste proceduri este foarte important ca întreg stilul de viață al pacientului, de la igienă orală la alimentație, să fie îndreptate spre întreținerea sănătății orale.

Programează-te pentru o consultație și îndrăznește să zâmbești din nou!

Programează-te